De geschiedenis van het geboortekaartje

30 June 2019 / Lolita

 

In Nederland is het een lange traditie om met een geboortekaartje familie en bekenden te laten weten dat er een baby is geboren.
Wij vonden het leuk om te weten hoe en wanneer deze traditie is ontstaan en zijn op internet gaan speuren naar de geschiedenis van het geboortekaartje.

 

Geboortebrief

Voor 1900 werd de geboorte van een nieuwe spruit vaak per brief bekend gemaakt. Dit gebeurde alleen bij rijke families omdat het versturen van post in die tijd erg duur was. Grappig genoeg was de aankondiging dan niet het belangrijkste onderwerp waar men over schreef, maar een onderdeel van een lange brief met alle nieuwtjes die de familie te melden had.

 

In de Verenigde Staten verstuurde men wel al geboortekaartjes en deze traditie is begin 1900 overgewaaid naar Nederland. Het eerste geboortekaartje is vermoedelijk in 1913 verstuurd. Dit was een formeel kaartje met tekst, zonder illustraties of versieringen.

 

Pas na de Eerste Wereldoorlog werden de eerste geboortekaartjes met illustraties uitgebrachten won deze traditie langzaam meer terrein. Men kocht in die tijd voorbedrukte kaartjes waar dan met de hand de naam van het kindje in werd geschreven.

 

Van formeel naar creatief geboortekaartje

In de jaren 50 werd het in Nederland en Vlaanderen voor bijna iedereen gebruikelijk om een geboortekaartje naar familie en bekenden te versturen. De kaartjes waren klein, sober met alleen de naam van het kindje en de gegevens van de ouders. In die tijd waren de geboortekaartjes vaak religieus getint met afbeeldingen van bijvoorbeeld engelen of Maria.

In de jaren 60 deden de kaartjes met zoete illustraties met ooievaars en wiegjes hun intrede. Ook werd er meer kleur gebruikt; roze voor een meisje en blauw voor een jongen (in Vlaanderen was dit precies andersom).

 

Vanaf de jaren 70 worden de kaartjes kleurrijker en in de jaren 80 en 90 worden de geboortekaarten een stuk minder formeel en maken kaartjes met humoristische plaatjes en gedichtjes hun intrede. Maar ook de klassieke geboortekaartjes met strikjes overleven alle trends.
 

Hippe geboortekaartjes

Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid in geboortekaartjes. Online zijn er veel mooie collecties te vinden met kaartjes die naar eigen smaak aan te passen zijn. Ook qua formaat is er veel keus, alhoewel langwerpige en vierkante geboortekaartjes op dit moment favoriet zijn.

 

Natuurlijk is het nu ook heel makkelijk om de geboorte van je kindje via social media wereldkundig te maken. De meeste ouders kiezen er toch voor om dit met een écht geboortekaartje te doen omdat dit veel persoonlijker is en bovendien is het kaartje ook een tastbare herinnering aan dit bijzondere moment.

ONDERWERPEN: geboortekaartje

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.